Credincioșii și clerul Mitropoliei Basarabiei au trăit astăzi o zi de bucurie duhovnicească, reunindu-se în rugăciune pentru a sărbători cea de-a 78-a aniversare a Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului și Mitropolitul Basarabiei. Atmosfera festivă s-a simțit de dimineață la Reședința Mitropolitană din Chișinău, unde clerici din Administrația Centrului Eparhial, împreună cu preoți și diaconi din întreaga Arhiepiscopie, au venit să-și întâmpine chiriarhul cu cântări de bucurie și urări de sănătate și viață îndelungată.
Sărbătoarea a început cu o slujbă de Te Deum, înălțată cu recunoștință către Bunul Dumnezeu, mulțumindu-I pentru toate binecuvântările revărsate asupra Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru, asupra Mitropoliei Basarabiei și asupra Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia.
După slujba de mulțumire, a urmat un moment festiv încărcat de emoție. Părintele Maxim Melinti, consilier cultural al Mitropoliei, a ținut un discurs emoționant despre viața, slujirea și jertfa Înaltpreasfințitului Mitropolit Petru, intitulat sugestiv: „Mitropolitul Petru – un martir și mărturisitor al valorilor ortodoxe românești din Basarabia.”
El a amintit de cuvintele Sfântului Ierarh Nectarie: „Preotul sfânt odihnește inimile credincioșilor, aduce pace conștiinței lor, se face pildă și model al vieții creștinești.” Părintele consilier a subliniat cum, în mijlocul provocărilor și greutăților, viața Înaltpreasfințitului Petru a fost o sursă necontenită de de curaj pentru turma sa.
Printre gândurile sale, Părintele Melinti a mai subliniat: „Noi, clerul și binecredinciosul popor român din cadrul Mitropoliei Basarabiei, ne odihnim inimile alături de vrednicul, smeritul și înțeleptul nostru Arhipăstor. Cunoscând greutățile și prigoana pe care le-ați îndurat, vedem blândețea și pacea voastră, și ne contaminăm din virtuțile Înaltpreasfinției Voastre, din evlavia și bărbăția unui adevărat martir.”
Un alt moment semnificativ al festivității a fost cuvântul Părintelui Maxim Sturza, consilier pentru relațiile externe bisericești și cu instituțiile statului, care a dat citire mesajului Administrației Centrului Eparhial Chișinău. Acesta a evidențiat modul în care Înaltpreasfințitul Petru a reușit, prin credință neclintită și o slujire jertfelnică, să revitalizeze Biserica Ortodoxă Română din această parte a țării, în ciuda vitregiilor vremurilor.
Mesajele au continuat, iar numeroși clerici, intelectuali, academicieni, oameni de cultură și de afaceri prezenți și-au exprimat recunoștința și admirația față de slujirea neobosită a Înaltpreasfințitului Petru, amintind momente marcante din viața și activitatea sa.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru, vizibil emoționat, a mulțumit tuturor pentru bucuria și rugăciunea pe care i-au adus-o în această zi. În cuvinte pline de smerenie, ierarhul a rememorat cu nostalgie momentele de grea încercare prin care a trecut, dar și bucuriile pe care le-a trăit slujind poporului lui Dumnezeu din Basarabia. „Tot ceea ce am realizat a fost prin mila lui Dumnezeu și prin jertfa fiecăruia dintre voi. Fără ajutorul și contribuția voastră, Mitropolia Basarabiei nu ar fi putut înflori precum o floare din Grădina Raiului” a spus Înaltpreasfințitul, evocând drumul anevoios pe care l-a parcurs pentru reactivarea și consolidarea activității Mitropoliei Basarabiei.
„Am avut întotdeauna în minte pilda martirilor și mărturisitorilor basarabeni care au suferit pentru credința și identitatea noastră românească. Ei ne-au dat puterea de a răbda și de a păstra vie tradiția, limba, istoria, credința și duhul românesc, valori pe care le-au apărat cu prețul vieții sau al libertății”, a subliniat Mitropolitul.
La sfârșitul acestui moment de o intensitate duhovnicească rară, toți cei prezenți au avut ocazia de a primi binecuvântarea și îmbrățișarea călduroasă a Mitropolitului Petru, un ierarh care, prin blândețea și smerenia sa, s-a dovedit a fi un adevărat arhipăstor al sufletelor.
„Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a lor este împărăţia cerurilor” (Matei 5, 10). Aceste cuvinte din Evanghelie, rostite Liturghie de Liturghie, căpătă o semnificație aparte în această zi, subliniind trăirea și vocația unui ierarh care a dus o viață de jertfă, cu nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu și cu gândul la mântuirea turmei sale.