Joi, 14 noiembrie 2024, cu prilejul sărbătorii Sfinților Mucenici Cosma și Damian, doctori fără de arginți, parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Ișnovăț, raionul Criuleni, a trăit o zi istorică de o profundă încărcătură duhovnicească. În această zi, s-a semnat Protocolul de înfrățire între parohia din Ișnovăț și două parohii din comuna Valea Lupului, județul Iași, în prezența unui număr mare de clerici și enoriași, într-un eveniment ce unește cele două comunități românești de pe ambele maluri ale Prutului.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, și a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Sfânta Liturghie praznicală a fost oficiată de un sobor de preoți din ambele regiuni. Slujba, săvârșită sub protia părintelui Teodor Pelin, Protopop de Criuleni și Dubăsari, a fost înălțătoare și solemnă, având răspunsurile liturgice oferite de corul bisericesc din Ișnovăț.
Momentul semnării Protocolului de înfrățire a fost unul emoționant, desfășurat sub aplauzele enoriașilor adunați pentru a marca acest eveniment binecuvântat. Documentul a fost semnat de părintele Vasile Enachi, paroh al bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Ișnovăț, raionul Criuleni, împreună cu părintele Cătălin Ursărescu, paroh al bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” și părintele Cătălin Andrei, paroh al bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Valea Lupului, Iași.
În cuvântul său de învățătură, părintele protopop Teodor Pelin a vorbit despre semnificația deosebită a acestui eveniment de înfrățire între parohii, subliniind importanța susținerii reciproce întru pastorație și promovarea valorilor spirituale românești. De asemenea, părintele protopop a adus o recunoaștere aparte părintelui paroh Vasile Enachi, pentru dedicarea și activitatea sa neobosită de peste 33 de ani în slujirea pastorală, socială și misionară a acestei comunități.
Ca parte a evenimentului, elevii clasei a III-a din cadrul Școlii din Ișnovăț au oferit un moment artistic emoționant, interpretând cântece patriotice care au adus bucurie și emoție în sufletele celor prezenți. La final, clericii din Arhiepiscopia Iașilor a oferit daruri tuturor participanților, constând în cărți de rugăciune și iconițe, pentru a marca acest moment de binecuvântare și unitate.
Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din Ișnovăț, un monument istoric al Basarabiei
Biserica din Ișnovăț este una dintre cele mai vechi biserici din Basarabia, cu o istorie impresionantă. Inițial construită din lemn în anul 1737, biserica a fost reconstruită în piatră în 1810, de către stolnicul Matei Donici, într-un stil arhitectural moldovenesc de influență barocă. Aceasta este una dintre puținele biserici din piatră construite înainte de anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist în 1812. În apropierea bisericii se află un monument vechi de piatră, ridicat în 1824 în cinstea familiei Donici.
Biserica a fost un centru educațional și spiritual pentru comunitate încă din 1786, având o școală parohială unde copiii învățau cititul, scrisul, aritmetica și religia. În anul 1962, locașul a fost închis de autoritățile comuniste și transformat în depozit, dar, prin mila lui Dumnezeu, a fost redeschis în 1990, iar părintele Vasile Enachi a avut un rol esențial în restaurarea și revitalizarea acestui sfânt locaș.
Protocolul de înfrățire semnat astăzi reprezintă o nouă filă de istorie pentru această comunitate, subliniind unitatea de credință și tradiție între frații români de pe ambele maluri ale Prutului, sub ocrotirea Bisericii Ortodoxe Române.