Marți, 25 martie 2025, în cadrul unei ședințe de lucru organizate de Ministerul Mediului al Republicii Moldova, reprezentanții Mitropoliei Basarabiei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului și Mitropolitul Basarabiei, au participat activ la consultările privind limitarea utilizării coroanelor funerare din materiale plastice, extrem de poluante pentru mediu.
Din partea Arhiepiscopiei Chișinăului au fost delegați Părintele Maxim Melinti, Consilier Cultural, și Părintele Andrei Percic, parohul Bisericii „Sfântul Alexandru de Svir” din orașul Cricova. În cadrul discuțiilor, aceștia au subliniat atât dimensiunea ecologică, cât și valoarea duhovnicească a înlocuirii coroanelor artificiale cu flori vii și coroane din materiale naturale.
„Florile vii sunt un simbol al vieții, al curăției și al darului dumnezeiesc”, a menționat Părintele Maxim Melinti, citând din Evanghelia după Matei: „Priviți crinii câmpului, cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc; și totuși, nici Solomon în toată mărirea lui n-a fost îmbrăcat ca unul dintre aceștia” (Matei 6, 28-29). Clericii Mitropoliei Basarabiei, alături de reprezentantul Mitropoliei Moldovei, au subliniat că acest demers este în armonie cu învățătura Bisericii Ortodoxe și cu respectul față de creația lui Dumnezeu.
Propunerea Mitropoliei Basarabiei se aliniază cu obiectivul Ministerului Mediului de a reduce poluarea cauzată de coroanele din plastic, care sunt greu degradabile și creează probleme majore de gestionare a deșeurilor în cimitirele din țară. Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a declarat că „este necesar să acționăm în comun astfel ca oamenii să conștientizeze efectele negative ale acestor coroane artificiale asupra mediului și să le înlocuim cu alternative ecologice”.
Reprezentanții celor două Mitropolii au declarat că vor susține emiterea unei circulare eparhiale prin care vor încuraja toți preoții să se implice activ în promovarea florilor vii ca formă autentică de cinstire a celor adormiți și ca expresie a credinței în Înviere.
În cadrul ședinței, au fost analizate și exemple concrete de bune practici, precum cel din comuna Băcioi, unde, prin hotărâre a consiliului local, coroanele din plastic au fost interzise, iar cetățenii sunt informați în acest sens la eliberarea actelor funerare.
Mitropolia Basarabiei își exprimă deschiderea totală de a colabora cu instituțiile statului în promovarea unor valori comune: respectul pentru natură, grija pentru comunitate și cultivarea unei atitudini creștine față de viață, moarte și creația lui Dumnezeu.
Foto credit: Ministerul Mediului al Republicii Moldova