În contextul vizitei oficiale întreprinse la Chișinău, Excelența Sa domnul Johann Wadephul, noul Ministru Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, a participat marți, 1 iulie 2025, la o întâlnire de dialog cu reprezentanții cultelor religioase din Republica Moldova, organizată la inițiativa Ambasadei Germaniei și a ministerului pe care îl conduce.
Din partea Mitropoliei Basarabiei, a fost delegat Părintele Ilie Cucu, consilier pentru Comunicare, Media și Relații Publice al Arhiepiscopiei Chișinăului, care a participat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.
„Am transmis din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru gânduri de bun venit și prețuire pentru vizita Excelenței Sale și pentru susținerea consecventă pe care statul german o oferă Republicii Moldova în parcursul său european. Ne bucurăm că valorile pe care le promovăm — libertatea religioasă, demnitatea umană, solidaritatea și pacea socială — sunt împărtășite și susținute de Germania, în calitate de partener strategic și prieten al țării noastre.”
În cuvântul său, Părintele Ilie Cucu a evidențiat și rolul istoric și identitar al Mitropoliei Basarabiei:
„Suntem prima instituție românească reactivată după proclamarea independenței Republicii Moldova, dar și prima instituție religioasă cu o viziune proeuropeană clară. Încă de la începuturile sale, Mitropolia Basarabiei a fost un simbol al identității românești și al continuității spirituale în acest spațiu. Astăzi, la 100 de ani de la ridicarea la rang de Mitropolie în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, ne reafirmăm misiunea într-o societate democratică, modernă și europeană.”
În cadrul discuției, reprezentantul Mitropoliei a subliniat și faptul că instituția nu se limitează la misiunea pastorală:
„Activitatea noastră se extinde firesc în educație, cultură, asistență socială și formarea tinerelor generații. Avem în grijă cea mai mare rețea social-filantropică din teritoriu, prin Misiunea „Diaconia”. Numai în ultimul an, am oferit peste 34.500 de prânzuri calde, am sprijinit peste 58.000 de refugiați, am distribuit 61 de tone de haine, iar peste 2.000 de copii din sate au beneficiat de sprijin socio-educațional gratuit.”
În final, Părintele Ilie Cucu a transmis Excelenței Sale un mesaj de deschidere și colaborare activă:
„Suntem și dorim să rămânem un partener onest și loial al tuturor instituțiilor care susțin valorile demnității umane, ale păcii și libertății. Credem într-o Europă în care spiritualitatea nu este ignorată, ci susține și întărește construcția democratică. Germania este un exemplu în acest sens, iar Mitropolia Basarabiei dorește să fie parte activă din această lucrare comună.”
Întâlnirea de la Chișinău a reconfirmat, o dată în plus, că Biserica Ortodoxă Română, prin Mitropolia Basarabiei, este un actor responsabil, credibil și implicat în consolidarea unei societăți europene, în care credința și valorile civice se întâlnesc într-un dialog fertil pentru binele comun.
Foto credit: Moldpress.md / dpa – Ambasada Germaniei în Republica Moldova