Mai multe grupuri de copii din Protopopiatul Călărași participă în această perioadă la ediția XVI-a a Taberelor „ARC”, un program dedicat copiilor și tinerilor români din afara granițelor țării, organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) din cadrul Guvernului României, într-o frumoasă colaborare cu Mitropolia Basarabiei.
Primele cinci grupuri, formate din 50 de elevi ai Liceelor Teoretice „Vasile Alecsandri” și „Mihail Sadoveanu” din orașul Călărași, participă la activitățile desfășurate în cadrul Centrului de Agrement Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud. Acești tineri coordonați de părintele Dumitru Rusu, paroh al Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călărași, sunt însoțiți de doamna învățătoare Ina Stratan-Leva, care le oferă sprijin și îndrumare în această frumoasă experiență educațională și spirituală.
Totodată, un alt grup format din 24 de copii și tineri din satul Sadova, raionul Călărași, participă în aceste zile la Tabăra Gălăciuc din județul Vrancea. Grupul este organizat de părintele protopop Valeriu Enachi și însoțit de doamnele profesoare Vasilev Liliana (director al Gimnaziului din Sadova), Cataraga Tatiana și Tertiuc Irina. Copiii au parte de activități recreative, culturale și spirituale, participând la ateliere tematice, vizitând mănăstiri, muzee și locuri de referință din zonă, bucurându-se de frumusețea peisajelor românești și de ospitalitatea fraților de peste Prut.
Taberele „ARC” oferă an de an tinerilor români din comunitățile istorice și din diaspora ocazia de a se conecta cu valorile și identitatea românească, de a lega prietenii, de a descoperi frumusețea României și de a întări legăturile sufletești cu Țara-Mamă. În vara anului 2025, peste 1100 de copii și tineri din Mitropolia Basarabiei vor beneficia de aceste tabere, în centrele de agrement din județele Bistrița-Năsăud, Vrancea, Argeș, Suceava, Constanța și altele.
Mitropolia Basarabiei mulțumește Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și tuturor colaboratorilor implicați pentru sprijinul constant și generos oferit copiilor din Basarabia, în misiunea de a cultiva conștiința apartenenței la neamul românesc, la credința ortodoxă și la valorile unei societăți unite, libere și demne.