Ziua de 27 martie 2025 a adus în capitala Republicii Moldova un moment de aleasă trăire istorică și duhovnicească. În contextul împlinirii a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, a fost inaugurată la Chișinău statuia Reginei Maria, un simbol al iubirii de neam, al demnității românești și al legăturii indestructibile dintre Basarabia și Țara-Mamă.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, un sobor de preoți ai Mitropoliei Basarabiei, împreună cu clerici invitați din mai multe eparhii ale Patriarhiei Române, a săvârșit slujba de binecuvântare și de Te Deum în fața statuii ridicate în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi” – o instituție de învățământ fondată de Regina Maria însăși.
Evenimentul a reunit oficiali, diplomați, oameni de cultură și reprezentanți ai Bisericii, marcând astfel o clipă de comuniune între memorie, credință și identitate națională. Din partea Mitropoliei Basarabiei, părintele Andrei Bucliș, secretar eparhial, a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru, care a subliniat dimensiunea istorică și duhovnicească a acestei zile:
„Regina Maria, promotoarea Marii Uniri, merită un loc dedicat ei în inima Chișinăului. Ea a consolidat și susținut revenirea noastră în albia României Mari. Sub conducerea ei discretă și înțeleaptă și-a arătat grija și devotamentul pentru acest teritoriu, prin cele trei vizite oficiale efectuate în Basarabia.”
Totodată, Mitropolitul Petru a evocat contextul în care, în urmă cu peste un secol, membrii Sfatului Țării – între care și numeroși clerici – și-au exprimat voința de reîntoarcere la patria-mamă:
„De la altar a pornit acest act de unitate națională, care s-a finalizat la 1 Decembrie 1918 prin Unirea tuturor românilor. Edificarea statuii Reginei Maria este o realizare care vorbește astăzi despre trecutul nostru, asigurând mărturie pentru generațiile viitoare privind identitatea noastră de neam și credință.”
Statuia, înaltă de 6 metri, realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, este amplasată pe un soclu de piatră de Cosăuți și a fost proiectată de arhitectul Mihail Andrieș, prin eforturile Asociației „Monumentum”, sub conducerea avocatului Iulian Rusanovschi – colaborator al Mitropoliei Basarabiei. Monumentul o înfățișează pe regină în ziua Încoronării de la Alba Iulia, cu Biblia în mâna stângă – simbol al legăturii dintre Coroană, Credință și Neam.
Dezvelirea statuii, însoțită de intonarea imnurilor naționale și a Imnului Regal, iar la finalul ceremoniei, au fost depuse coroane de flori la statuia suveranei.
Mitropolia Basarabiei, prin vocea ierarhilor și a preoților săi, își reafirmă astfel rolul de păstrătoare a memoriei românești, de promotoare a adevărului istoric și de slujitoare a unității în duh și în simțire românească. Acest gest simbolic – de a reașeza chipul Reginei Maria în inima Chișinăului – este un pas spre vindecare, luminare și consolidare a identității unui neam care nu și-a uitat niciodată rădăcinile.