Marți, 8 aprilie 2025, în ambianța spirituală a Postului Mare și în preajma sărbătorii Bunei Vestiri, la Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc vernisajul expoziției „Cărările Luminii” semnată de renumitul artist plastic Silviu Oravitzan, o personalitate marcantă a artei sacre contemporane. Cu acest prilej, întreaga manifestare s-a constituit într-un eveniment de profunzime duhovnicească și culturală românească.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român Chișinău, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, în colaborare cu Muzeul Național de Artă și Muzeul Național al Bucovinei, și s-a bucurat de prezența unor invitați de seamă din domeniul cultural, artistic și teologic.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, evenimentul a fost onorat de participarea Preasfințitului Părinte Nectarie de Bogdania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului. În cuvântul său adresat participanților, Preasfinția Sa a adus o interpretare teologică și mistagogică a operei maestrului Oravitzan, subliniind că „arta sa nu este decorativă, ci inițiatică. Nu oferă o imagine, ci deschide o cale – cărarea luminii, pe care fiecare suflet este chemat să o parcurgă. Nu se impun, ci se descoperă treptat, în liniște, în aplecarea celui ce caută nu frumosul în sine, ci pe Cel Frumos „mai mult decât fiii oamenilor” (Ps. 44, 3).”
Preasfințitul Nectarie a vorbit despre lumina ca realitate teologică, ca prezență a harului, adăugând că lucrările expuse nu sunt simple exerciții de stil vizual, ci mărturii ale unei adânci trăiri duhovnicești:
„Maestrul Oravitzan nu zugrăvește forme, ci invocă prezențe. În lucrările sale se simte răsuflarea rugăciunii, tăcerea psalmilor și nevoința unei vieți care a învățat să privească dincolo de văzut, ‘ca și cum ar vedea pe Cel nevăzut’.”
„În tradiția Bisericii, cum prea bine știm, lumina nu este decor, ci prezență. Este semn al lucrării Duhului, urmare a curăției, roadă a comuniunii. ‘Lumina este chipul Împărăției lui Dumnezeu’, scria Sfântul Simeon Noul Teolog – și tot el adăuga: ‘Cel care a văzut lumina necreată, a început să vadă cu ochii celor vii.’” a adăugat ierarhul.
La rândul său, părintele conf. univ. dr. Radu Preda, teolog și fost director al Institutului Român pentru Memoria Exilului Românesc, a oferit o reflecție profundă despre spiritualitatea luminii în creația lui Oravitzan, arătând că „într-o lume depresivă, lucrările sale sunt o explozie de nădejde și o formă de terapie prin frumusețe”.
Au luat cuvântul, de asemenea, personalități din sfera culturală și academică: Ministrul Culturii, domnul Sergiu Prodan; directoarea ICR Chișinău, doamna Monica Babuc; domnul Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei; domnul Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă, și artistul însuși – Silviu Oravitzan.
Evenimentul a reunit și o numeroasă prezență din rândul elitei culturale basarabene: scriitori, actori, studenți, preoți și pelerini, dar și vizitatori străini, printre care și credincioase venite din Grecia, cărora părintele Radu Preda le-a vorbit cu căldură în limba elină.
Expoziția, o veritabilă „liturghie a luminii în spațiul artei”, poate fi vizitată până pe 11 mai 2025. Aceasta oferă publicului din Chișinău un popas de frumusețe și contemplație, o întâlnire discretă cu sensul adânc al luminii, așa cum este ea înțeleasă în viața duhovnicească a Bisericii.
Foto credit: Muzeul Național de Artă al Moldovei