Cu ocazia aniversării a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, orașul Soroca va găzdui joi, 27 martie, o serie de manifestări culturale, religioase și comemorative menite să cinstească memoria înaintașilor și să reafirme valorile identitare ale românilor din stânga Prutului.
Evenimentele vor fi organizate de Asociația Obștească „Consiliul Unirii din Soroca”, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Martiri Brâncoveni” a Mitropoliei Basarabiei, Biblioteca „Basarabia”, Observatorul de Nord și Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat”.
Ziua va debuta la ora 9:00 cu Liturghia Unirii și un Te Deum de mulțumire, oficiate în biserica parohială de părintele Sorin Huluță, ca semn de recunoștință pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra poporului român și pentru darul unității naționale.
Parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Soroca s-a remarcat în ultimii ani ca un autentic centru de viață liturgică și culturală românească în nordul Basarabiei, prin dinamismul Părintelui paroh Sorin Huluță și implicarea activă a comunității. De la organizarea de evenimente comemorative, până la activități cu tinerii și sprijinirea celor aflați în nevoie, această parohie este un exemplu de fidelitate față de Biserica, Neamul și idealurile românești.
Începând cu ora 11:30, va urma Itinerarul Unirii – Omagiu adus înaintașilor, marcat prin depuneri de flori la Aleea Clasicilor și la monumentul Generalului Stan Poetaș, simboluri ale jertfei și dăruirii pentru cauza națională.
În continuare, între orele 12:30 și 13:00, participanții vor putea vizita expoziția fotografică „Soroca interbelică”, organizată la Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat”, o invitație la redescoperirea unei epoci de afirmare românească.
După-amiaza, începând cu ora 15:00, în sala Bibliotecii „Basarabia” se va desfășura conferința „Personalități sorocene și contribuția lor la Actul Marii Uniri”, urmată, de la ora 16:00, de un moment festiv intitulat „Să răsune cântece de Unire!”, susținut de ansamblul „Crenguțele” al Liceului Teoretic „Ion Creangă”.
Manifestările vor fi completate de un podcast special, realizat de profesorul Mihai Zeamă de la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”, difuzat online prin platforma „Observatorul de Nord”.
Organizatorii adresează invitația tuturor celor care simt și trăiesc românește să participe la această sărbătoare a memoriei și demnității naționale, într-un gest de prețuire pentru cei care, în 1918, au pus temelia României întregite.
